From Eyesore to Eye Candy: Creating a Powder Room with Visual Appeal

Bathroom Remodel

There are some things that can be readily changed, and some that can’t.  Take, for example, a powder room located directly off the living room of a home. 

The easiest solution to making something so private a bit less public would typically be to create a new point of access…but as this blog relates, we had to come up with a more imaginative solution.
Life is just that way sometimes.

Vision

Our client was never all that comfortable with the fact that their powder room opened directly onto their living room.  One can only imagine the potential for surprise.  Besides addressing this issue, they had also seen a cabinet in a magazine that they wanted to integrate in a more customized decor — one that would, you might say, minimize the “bathroom effect.”

Challenge

Due to neighboring rooms and a curved wall, we could not relocate the bathroom door without major changes that would have drastically affected the budget for this remodel project.  Instead, we designed a room that would serve as an accent rather than as an anomaly.  The centerpiece would be a custom-built cabinet based on a design that our client had seen in a magazine.

Accomplishment

Along with our custom cabinet, which we designed to fit into the existing powder room space, we took the overall look of the room from “dated” to “contemporary.”  We designed feature lighting to focus specifically on the sink and vase, above which we mounted a free floating cabinet that was built based on our client’s specifications.  We added wall mounted faucets, slate tile, a new toilet, and a new color scheme.

Highlights

The moral of this remodel is, “If you can’t remove an eyesore, make it a point of appeal.”    In the case of this project, we accomplished our objective by emphasizing some high quality finish materials and a use of lighting that created a sculptural effect.  Besides what we added, the photos in this case study also reveal what we took out: an intercom system and a magazine rack.  Perhaps the original intent was to give the occupant a way of requesting new reading selections while “engaged” — but who really wants a live broadcast from the john, let alone share ones reading proclivities with the general public?

Click on photos to enlarge. To view more photos please click continue reading at the bottom:

To learn about the master bathroom in this home, hit this link.

Thanks for stopping by!

A Multi-Dimensional Kitchen Remodel

Kitchen Remodel

There are many compelling reasons for remodeling.  Sometimes it’s about updating a look to better reflect the tastes and sensibilities of the homeowners.  Sometimes it’s to upgrade a room’s intended function, or improve the flow of activities that take place there.  Sometimes it’s simply to create added space.  In the case of this kitchen remodel, all the above applied!

Vision

A primary motivation for this particular kitchen remodel was that our client wanted a more updated look as part of a much larger home makeover.  The existing cabinets were falling apart, and of poor quality.  At the same time, changing the layout of the kitchen presented opportunities to not only improve the esthetics of the room, but add some additional utility in the form of a mudroom and a pantry/baking area. Prior to remodelling, make sure you have prepared the surfaces and cleaned everything, be guided by tips at www.hanover-cleaning.com/.

Challenges

To improve the work flow of the kitchen, we took out a section of the existing counters in order to add an island in the middle.  To make this work, we gained some precious inches by notching out the space for the refrigerator to make if flush with the new cabinets we installed — which featured a distressed look.  We also improved the overall spaciousness of the room by raising the existing ceiling to the floor joist level, and replacing the florescent lighting with can lights.  By moving the washer and dryer upstairs, where they could be closer to the “source” of dirty laundry, we were able to convert the laundry room into a pantry and dedicated baking area with room for all the necessary appliances, which connected to a single power strip.  We also borrowed about 10 feet of garage space behind the kitchen to create a mudroom. Find out more here about appropriate interior painting and custom finishing options for your perfect kitchen.

Accomplishment

Along with the major changes that this remodel accomplished, we also made a number of other functional and esthetic improvements, including new hardwood floors and raising the sill height of the kitchen window to accommodate a tiled backsplash for easier clean up. This kitchen is a lovely example of utilizing the existing footprint and maximizing the clients’ satisfaction with quality, upgraded products and design touches (like the crown molding that harmonizes with the cabinetry).

Highlights

There are two elements of this project that we quite often incorporate into other kitchen remodels.  One is the removal of the drop down ceiling to create a greater sense of space.  The other is the creation of a “buffer zone” between the inside and the outside, which also provides an additional storage space for bicycles and outdoor items, as well as a “dumping ground” that protects the kitchen area from the “elements.”

Click photos to enlarge: