New Design for an Oddly Shaped Bath

It was bad enough that this ‘80s style bathroom was weighed down in oak and somber finishes — it was also strangely configured.  We breathed new life into its design by opening it up and letting the light shine in!

Vision

Here was a master bathroom that enjoyed a killer view of downtown Boise — but the spatial constraints of its layout hardly did justice to the expansive view from its foothills perch.  Our goal was to not only create a sense of spaciousness, but to further enhance this with a lighter and cleaner look and feel.

Challenge

Two major factors to the choppy layout of this bathroom were the peninsula vanity in its center and the large spa tub that took up an entire corner.  An existing shower that was enclosed in a 3’x3’ space added to a claustrophobic feeling.  To dramatically change the layout of this room, the vanity and the tub had to go.

Accomplishment

Removing the peninsula vanity and the spa tub dramatically opened up this room.  We kept the location of the existing shower, but increased its size and installed a glass enclosure.  This gave the space a transparency that complimented the room’s newly discovered openness.  We created a half wall for the shower to give it some privacy, and installed the shower controls in this wall.  In place of the spa tub we added a stylish free standing tub.  We replaced the existing brown carpet with lighter colored tile.  What had formerly been a single vanity against the wall became a double vanity with new cabinetry and a full tile backsplash.

Highlights

It was our good fortune that a skylight already existed in this room — but thanks to the changes we made to its layout and fixtures, its light was no longer swallowed up in a morass of dark wood, tile, and carpeting.  At last, the open dimensions of the space inside did justice to scene it overlooked outside.

 Click on photos to enlarge.