A Foothills Remodel Takes a ‘70s Home “Back to the Future”

Our clients came to their home for the view, and stayed for the architecture. But before they reached that point, there was a lot to get done — as you’ll learn in this whole-house remodel case study that was featured in this year’s NARI (National Association of the Remodeling Industry) Remodeled Homes Tour.

Vision

Our clients loved the Boise foothills for their beauty and recreational opportunities, and when a chance run high above their North End home led past a certain “for sale” sign, they knew a change of address was the way to take greater advantage of this jewel in Boise’s crown. Although they saw a lot to work with in the bones of their ‘70s era home, they knew with equal certainty that it would take a lot of design talent, engineering insight, and project management — not to mention plenty of good old-fashioned demolition — to pay off their home’s architectural potential.

Challenge

The architecture of our clients’ home certainly made it unique, and its view of the Boise Valley from amid a cluster of trees was gorgeous — but the home’s floor plan not only failed to take full advantage of its design and site, it also robbed its inhabitants of the daily inspiration they should otherwise have enjoyed. To open up new lines of sight, add more points of light, and take full advantage of the views from around the second floor living space, a lot of walls and other “obstructions” would have to be removed, as would an aging and dysfunctional deck system. In the process, our clients also wanted the aesthetic improvements of an updated look and amenities in their kitchen and master bathroom.

Accomplishment

STRITE’s initial focus in realizing out our clients’ vision was to remove anything on the second floor, including the existing kitchen and fireplace, that would obstruct or diminish the views from the south side of their home, and in so doing make possible the corresponding light those views could bring to a more open floor plan.  Accomplishing this goal involved not only the demolition of walls, but also the replacement of an existing wall bearing point with a less intrusive steel beam that, when polished, picked up the metal highlights of the new kitchen fixtures.  By reclaiming an area of wasted space adjoining the kitchen, STRITE was able to convert it into a large, walk-in pantry with enough storage to eliminate the need for kitchen cupboards — thus adding to the clean lines and open feeling that our clients valued, in contrast to the cramped feeling of the original kitchen layout.

To further improve the views from the reconfigured living room, dining room, and kitchen, we added and enhanced window spaces. Although our clients’ original intention, thanks to input from the interior designer who STRITE brought on to the project team, was to relocate the existing fireplace, the fact that they seldom used it made its complete removal a more logical design decision.  By reclaiming the wasted space represented by the fire pit, as well as removing an alcove on one side of the fireplace, we were able to add another 200 square feet to the living room, as well as effectively making a previously “hidden” door to an outside walkway work as another view window.  To carry over the emerging look in other areas of the home, we replaced original carpet with lightly stained wood floors, and updated both the master bedroom (adding another point of light as one approached it from the hall) and the master bath (creating its own space distinct from the bedroom floorplan). On the outside of the house, our clients wanted to replace an aging and unsightly deck with a more aesthetically pleasing and functional option, as well as create a family-friendly patio in a backyard that they had described as “an un-level patch of cheatgrass.” To accomplish these latter renovations, we shared concepts and schedules with chosen local professionals whose expertise in their trades exceeded and complimented our own.

Highlights

Our clients had lived in their home for 11 years before executing their ambitious remodel plan — but they had been working on that plan for most of this time, and they had a very clear idea of what they wanted as an end result. They hired STRITE to help them get there, and we in turn enlisted the services of an accomplished interior designer to coordinate architecture and decor. Along the way we replaced dated wooden bannisters with custom-designed metal railings, reconfigured the entryway to open up a better line of site, updated the children’s bedrooms, and added unique touches like a single, wall-sized tempered glass backsplash (our clients’ inspiration) that reflected the trees through the windows in the main living area. It was a complicated project that lasted five months (the latter part during which our clients lived in the ground floor of their home), and at times taxed our scheduling abilities — but the end result was what our clients’ have described as a home that “looks and functions even better than we thought it would.” Those 10 words are what we are in business to hear.

Hit on any of the following images to see larger versions in a gallery.

Click here to learn more about this project.