Into The Great Wide Open

A Southeast Boise home expands its options as well as its horizons

In residential design, many rooms are no guarantee of having room. At the heart of this seeming paradox is functional intent — and in the case of one Southeast Boise couple, the intent was to fill an empty nest with friends and family in an unobstructed space. What stood in the way of that vision were walls whose removal posed less of a structural challenge (after all, we’re good at that sort of thing) than a financial one. As it turned out, a patient design process and a focus on esthetic priorities ended up producing the best sort of compromise: Everyone got what they wanted.

Vision

Our clients had lived in their Lakewood home in Southeast Boise for 15 years, and even after their kids had moved out, its proximity to work, recreation, and downtown life made it a desirable place to continue living. Their change in lifestyle, however, made their home’s design shortcomings more pronounced. To achieve a more open floorpan and a better connection between indoors and outdoors, it was time to either remodel or move.

Challenge

The ground floor of our clients’ home, as with many homes built in the ‘70s, had plenty of rooms…and no room. Walking into the house you confronted a wall from which a staircase led to the private living spaces upstairs, and behind which was the kitchen and family room. A narrow hall leading to those rooms accentuated the cramped feeling. Opening up these spaces to one another meant removing load bearing walls, one of which “carried” the roof and second story wall and floor system. An obvious solution would have been to transfer the load to pillars, but these would have defeated our clients’ esthetic goals, while structural support through added ceiling beams carried a price premium that exceeded their budget.

Accomplishment

Repeated design iterations eventually led to a solution. By switching the floor plan positions of the dining and family rooms, we created a layout that situated the dining room between the family room and kitchen — in essence treating that space as a secondary part of the family room. The resulting floor plan was more in line with how we live in our homes these days. To address the challenge of structural support versus visual appeal, we took a creative design approach that wrapped the pillars in beautifully finished alder wood, which also tied them in nicely with the finishes on the floor and cupboards of the remodeled kitchen. By adding windows and sliders where there had been solid wall space, we not only brought the backyard into the reconfigured living spaces, but also created a horizon that stretched from the clients’ back patio to the front of their neighbor’s home across the street.

In solving the problem of relocating sections of the home’s HVAC system after removing the walls they were in, we also brainstormed an equally creative structural engineering solution to better balance the upstairs and downstairs climates without creating a dual-zone system — thus saving what might otherwise have been a more than $5,000 added expense in the interest of more efficient heating and cooling. But that’s another story altogether!

Highlights

Although the design we settled on with our clients after much iteration seemed at best a livable compromise at the outset of the project, the end result proved to be everything they were looking for…and more. In terms of budget, what typically would have been the price of a high end kitchen remodel resulted in what was essentially a main level renovation. While credit goes to STRITE’s structural engineering prowess, even more goes to the patience and willingness of our clients to focus on the end rather than the means. In our business, we understand the value of keeping your eyes on the prize.

Hit here to go to another article with more pictures and the detailed process behind the remodel of this home.

Hit here to go to an article that describes relocating the HVAC system to open up the space.

 Click on photos to enlarge.