New Design for an Oddly Shaped Bath

Bathroom Remodel

It was bad enough that this ‘80s style bathroom was weighed down in oak and somber finishes — it was also strangely configured.  We breathed new life into its design by opening it up and letting the light shine in!

Vision

Here was a master bathroom that enjoyed a killer view of downtown Boise — but the spatial constraints of its layout hardly did justice to the expansive view from its foothills perch.  Our goal was to not only create a sense of spaciousness, but to further enhance this with a lighter and cleaner look and feel.

Challenge

Two major factors to the choppy layout of this bathroom were the peninsula vanity in its center and the large spa tub that took up an entire corner.  An existing shower that was enclosed in a 3’x3’ space added to a claustrophobic feeling.  To dramatically change the layout of this room, the vanity and the tub had to go.

Accomplishment

Removing the peninsula vanity and the spa tub dramatically opened up this room.  We kept the location of the existing shower, but increased its size and installed a glass enclosure.  This gave the space a transparency that complimented the room’s newly discovered openness.  We created a half wall for the shower to give it some privacy, and installed the shower controls in this wall.  In place of the spa tub we added a stylish free standing tub.  We replaced the existing brown carpet with lighter colored tile.  What had formerly been a single vanity against the wall became a double vanity with new cabinetry and a full tile backsplash.

Highlights

It was our good fortune that a skylight already existed in this room — but thanks to the changes we made to its layout and fixtures, its light was no longer swallowed up in a morass of dark wood, tile, and carpeting.  At last, the open dimensions of the space inside did justice to scene it overlooked outside.

 Click on photos to enlarge. 

A Whole House Rejuvenation

Whole House Remodel

Updating a foothills home, room by room

Well designed and constructed homes may age with grace…but they still age. As with humans, dealing with the “ravages of time” may require replacement, but it can also be achieved at a deeper cosmetic level — without the trauma of surgery. Think of it as optimizing the best of what you have by giving it a fresh look. That’s what our clients were hoping for with a home they purchased for their retirement, and it’s what we helped them achieve over a six-month period, in partnership with a local interior designer.

Vision

Our clients wanted to downsize their living space in retirement, but not at the expense of extended family activities or lifestyle. They found a home with a foothills view that reminded them of the one they had sold, and they loved its brick facade and overall layout. The interior of the home had not been touched in nearly thirty years, however, and our clients wanted to update its look and feel, as well as create dedicated if distinct spaces for private and family life.

Challenge

A new home represents a blank canvas upon which to create, and the inherent possibilities can be simultaneously exhilarating and overwhelming. Other than having some heirloom furniture pieces that they wanted to incorporate, they didn’t really know what they wanted. We began our project together with the realization that the home’s basic floor plan sufficiently met their needs to require no major reconfiguration, and instead focused on a room-by-room rejuvenation that for the most part involved fixtures and finishes. To help in this area, our clients made the wise decision to involve an interior designer from the beginning, and based on our recommendations of local designers we had worked with in the past, they chose Amy Snow Interior Design.

Accomplishment

Since their home’s layout ensured that our clients’ daily activities could be lived out almost exclusively on its main level, we made the kitchen and living room our remodel focal points, giving the combined space a “great room” feel. Aside from all new fixtures, appliances and cabinetry, the only change we made to the kitchen was to modify the island counter to provide more optimal seating. Since our clients liked the tile flooring in the kitchen, new cabinetry was selected to better compliment its color scheme. The only major structural change in the course of the project was the demolition of the previous living room fireplace, which was a cozy little brick structure with a white wooden mantel, and the creation of a floor to ceiling stone fireplace that added a sense of drama — and did justice to its foothills view. Along with repainting every room and replacing carpeting throughout, we also added new lighting and bathroom fixtures, while Amy Snow worked with our clients on finishes and accents that included decorative beams for a more masculine feel to the study.

Highlights

Besides updating virtually every square inch of our clients’ new home, our remodel project gave it a clearer functional distinction between daily private life and extended family interactions — the latter taking place below the home’s main level through a recreational space and informal living room, as well as guest bedrooms and baths. By opening up a wall in the couple’s exercise room, we not only let in more natural light, but also inspired them to design a custom stainless window that we installed for them (Find the best festoon lights supplier online). As with humans, so with homes: Being old doesn’t mean being drab…as long as you’re willing to make an effort.

This link takes you to another article about this home

 Click on photos to enlarge