Posts

Funky Works in Music..In Bathrooms, Not So Much

Bathroom Remodel

If every time you walk into a room only to find that it irks you, it’s probably time to consider a remodel.  This doesn’t mean that you have to start tearing walls down, however.  It might be enough to simply move a window to completely transform the layout of a space…as was the case in this bathroom remodel.  

Vision

Our client never liked his main floor bathroom.  Small wonder, considering the “funky” layout of the bathtub and shower.  In addition to eliminating the awkwardness of their arrangement, our client wanted a less angular design to the room, and a corresponding sense of greater spaciousness.

Challenge

With a modest budget, we couldn’t do anything too radical to the structure of this bathroom.   The simplest thing to have done would have been to remove the tub, but since this was the only bathroom on this level of his home, our client wanted to retain it.  Our solution was to combine the tub and the shower, while increasing the size of the shower space and updating the overall look of the room.

Accomplishment

We relocated the existing bathtub and integrated it with the shower.  To create the necessary space for this single unit, we moved the bathroom window and framed part of the wall.  Our client also wanted vertical storage space, which we made room for by slightly shifting the location of the vanity.

Highlights

Having achieved the functional goals of this remodel, we made esthetic enhancements with a new vanity (we were able to use a remnant counter top to save money) and cabinet.  We replaced the carpeting with floor tile that matched the tub/shower, and added an accent light.  We should note that part of the joy of any remodel, aside from its functional imperatives, is the opportunity to sit down with our clients and go through the interior design options that take the look of a room from “cookie cutter” to customized.

The completed space – the bath did have natural light, but one window was shifted over to allow for a new layout.  The room already featured two skylights which remained.

The former elbow bumper shower, we have all experienced them…the vanity shifted over slightly to allow for a full upright linen cabinet.

During the design phase – samples provided by the interior designer showing the shower deco and splash, the shower field tile, the counter top, wall and trim colors, and the cabinet finish.

Click on images to enlarge

Simple Changes Yield Big Improvements

Bathroom Remodel

At Strite Design & Remodel, we believe that a hallmark of good design is finding simple solutions that yield big enhancements — both in the functionality of a living space as well as its esthetics.  This bathroom remodel is a prime example of that philosophy.

Vision

With this bathroom remodel, our client was looking for greater ease of access to their toilet.  The original design was more than just awkward — it involved having to go through a doorway that led from their shower.  Finding a solution to this little design flaw also provided the perfect opportunity to give the master bathroom an updated look.

Challenge

While the goal of this remodel seems straightforward, making everything come together was a complex design challenge.  We needed to create a new doorway to the toilet so that it would be accessible from the main bathroom area, rather than from the shower.  In blocking off the old shower-to-toilet entrance, we were able to address another design flaw: the necessity of stepping up onto a platform to get into the shower itself.  This created an added inconvenience of having to walk through a puddle to get to the toilet if the shower had just been used.

Accomplishment

By creating a doorway to the toilet, we not only made it more accessible, but gave it a new sightline that looked into the larger room rather than directly into a shower wall.  Although we kept the original glass block wall for the shower, we reduced the number of angles in the room by making the wall a curved surface.  Rather than having to step up into the shower, now that access to the toilet was not an issue, we sloped the entry into it — which had the added benefit of creating a drying off area that wouldn’t leave a puddle on the bathroom floor.

Highlights

Along with solving the practical issues that the original bathroom design presented, we updated the tile, color scheme, and fixtures to give the room a more contemporary look.  Borrowing a sightline from an adjacent space — a technique we use in a lot of design situations — created a visual appeal that went beyond the surface alterations.  If form follows function, both should serve to enhance the experience of a place.

Click on photos to enlarge.