Deck Addition

A beautiful deck can add a lot to ones quality of life…until it ages to the point of becoming a hazard.  Remodeling to the rescue!

Vision

When a deck begins to wobble, it has become more than just an eyesore.  It’s just plain dangerous.  Our client wanted us to not only make it safe, but more appealing.

Challenge

Our client wanted to keep the basic configuration of the old deck, but add a new design element in the form of a trellis that would offer both an element of visual appeal as well as a source of shade for a southern exposure.

Accomplishment

We removed the old slab that the original deck was built on and poured a new slab for the deck’s foundation.  The new deck was a two-tier version of the original, with decorative metal railing to define the upper and lower areas

Highlights

With a southern exposure, you want to limit the negative effects of the sun, but not at the expense of blocking the view from a hillside lot.  We used a clear rail system to balance these considerations, as well as opting for a more durable material than the previous deck’s wooden railing.  Ah, the good life!

 Click on photos to enlarge. 


Completed Above the Garage Addition by Strite Design in Boise, Idaho
Addition

When a family increases by one child more than the number of bedrooms, it’s time to consider a larger home — but that doesn’t mean buying a new one.  Think of this situation as an opportunity to customize, as well as add on.

Vision

Our client’s family had increased by a child, and with only two kids’ rooms in their current floor plan, they needed to add a new bedroom to accommodate number three.  Having recently spent some time overseas, however, they wanted a design that would reflect a new esthetic sensibility as well as provide more space.

Challenge

The original floor plan design for the new addition had been created by an architect whom our clients had hired.  As the folks who were responsible for building it, however, we found some aspects of the design to be a bit awkward.  The first thing we did in redesigning the space was to create a larger family area as part of the new bedroom addition.

Accomplishment

We ripped out the two original kids’ rooms and used the space over the home’s garage to frame three bedrooms and a family room.  This was a more technically demanding project than it might seem on its surface, since we had to accommodate existing duct work in the construction.  In designing the layout of the new rooms, we made sure that each of them had windows on two sides — something we are big believers in doing.

Highlights

Along with the windows in each child’s bedroom, we added a skylight to the new family room space to bring in more natural light.  The result of the project was a balancing of personal and communal space that appealed to the newfound sense of esthetics that our clients had acquired while living overseas, and gave new meaning to the expression, “one big happy family.”  Great design, when applied to where we live, has a way of bringing joy to our lives.

Click on the photo to enlarge:

 

 

 

 

 

Family Room Addition

If you are at all familiar with the Strite culture, it should come as no surprise to learn that our most rewarding remodel projects are often our most challenging — and among our most challenging are those associated with hillside lots.  

Vision

Our clients’ home was notched into a hill with a second level that included a bedroom and bathroom.  What their home lacked — and what they wanted — was a bonus room that would provide a better entertainment space and take advantage of a view of Bogus Basin.

Challenge

With its hillside placement, getting to our clients’ ground floor from their front door required going up about eight steps.  That being the case, if we were going to add a second level with a standard 9 foot ceiling, we would have had to add additional steps up to the new bonus room.  We didn’t want to do that, so we instead spanned across the depth of the garage with a four foot deep floor system using a web truss rather than a joist system design.  Pulling this off required a lot of design studies to get right, and we also had to accommodate for the return plenums in the HVAC system that were situated right where the entry to the addition would be.  Crunch time!

Accomplishment

As we were constructing the new 660-foot bonus room, we marked out the best window placements for optimal views.  Since our clients wanted to augment their kitchen capacity to better entertain, we not only added a compact but highly functional kitchenette, but also created cutout models of gaming tables, seating areas, etc. to make sure the space fulfilled their needs.  While the existing HVAC ductwork created a hiccup, we took advantage of the deep crawl spaces associated with hillside slopes to relocate the furnace and hot water heater to an existing crawl space area, at the end we found out that the furnace was in need of a replacement, we hired the furnace repair service ogden ut right away.  For the sake of design continuity, we replicated the garage gable bump out with a window seat bump out to the addition.

Highlights

As you’ve probably guessed, this was a very technical remodel, with challenges that ranged from the hillside lot itself, to engineering and mechanical issues, as well as basic design issues.  Our clients put a lot of faith in us — which we’d like to think had something to do with previous remodel projects we had handled for them — but the results more than justified their confidence in us.  That’s a good feeling.

Click on photos to enlarge.

To see a before-during-after sequence, visit this link.

Addition

Vision

There was already a second story to this home, but our clients wanted to add additional bedrooms over their garage — as unobtrusively as possible.

Challenge

The biggest challenge with almost any second story addition is blending it with the existing lines of the home.  The secret is in tying in the roof elements.  Fortunately, in the case of this home, the existing roofline gave us plenty of set back to work with.

Accomplishment

“Hipped” roofs are more expensive because each truss is unique, but using a hipped roof design ties an addition in so nicely with the existing roofline that you typically can’t tell that an addition was done.

Highlights

One of the design elements that makes a remodel like this so enjoyable is the challenge of connecting a new space with an existing one.  Although this addition was able to take advantage of a staircase access to the second story, working the design around the existing hallway as the connection to the new addition made the end result very satisfying — both for the designer and the client!

Click on photos to enlarge. To view more photos please click continue reading at the bottom:

After. During.

 

After. Before.

 

During. During. During.

 

After.

A home addition by Strite Design + Remodel in Boise, Idaho

By its nature, an addition remodel is about creating something that wasn’t there before.  This in turn means incorporating something new into something that already existed.  A well executed addition should do this in a way that not only respects the integrity of a home’s design, but enhances it as well.  It’s all about balance.  

Vision

Our clients wanted an exercise space over their garage, and a hallway that would connect this room with the rest of their home.

Challenge

More often than not, when you add an addition you are faced with balancing out the home as well as adding to it.

Accomplishment

In the case of this addition, we not only added the space the clients were looking for, but filled out the home in a balanced way. The homeowner was planning on moving but changed their mind after our remodel!

Highlights

Looking at the “After” photos reveals a simple but effective design trick for creating balance with a new addition: we replicated the shape of one design element (in this case the vent above the section of the home on one side of the garage) and incorporated it into the shape of a design element on the other side (in this case, a window).  We also picked up on the column elements that appear in other sections of the home and incorporated this design into the facade of the addition.

Click on photos to enlarge

Completed covered patio by Strite Design in Boise, Idaho
Patio Remodel

For those who enjoy patio living, Boise can present some seasonal challenges — especially for those used to more temperate climes.  Thanks to a patio roof addition, however, a Treasure Valley couple was able to enjoy life in the great outdoors.

Vision

Our clients had kept a second home in Mexico, but eventually decided to sell it and live full time in Boise.  They had become used to spending time outdoors on their patio, however, and wanted to continue that lifestyle in the City of Trees.

Challenge

Although their Boise home had a patio area, it offered very little protection from the elements — a particular problem during the extremes of summer and winter.  While they could have opted for a folding arm awnings or umbrellas, we wanted to give them a more weather resistant, and permanent, option.

Accomplishment

Since we had already remodeled the kitchen and bathroom in their home, our clients had us build a roof over their patio, which we extended as well.  We installed two skylights to take maximum advantage of natural light, and even added a TV cable hookup to help transform the space into an “outdoor living room.”

Highlights

Tying the roofline of the covered patio into the existing roofline of the home was tricky, but the result was that the new addition looked as though it had always been a part of the home.  To compensate for the fact that the patio roof would block sunlight to the rear of the home, we added another skylight deep inside.  This actually brought more light to the home than it had before the addition.  Viva la vida fresca!

Hit on any of the following images to see larger versions in a gallery.