Posts

New Bathtub under skylight providing lots of natural light in a Master Bath remodel by Strite Design in the Boise Foothills
Bathroom Remodel

It was bad enough that this ‘80s style bathroom was weighed down in oak and somber finishes — it was also strangely configured.  We breathed new life into its design by opening it up and letting the light shine in!

Vision

Here was a master bathroom that enjoyed a killer view of downtown Boise — but the spatial constraints of its layout hardly did justice to the expansive view from its foothills perch.  Our goal was to not only create a sense of spaciousness, but to further enhance this with a lighter and cleaner look and feel.

Challenge

Two major factors to the choppy layout of this bathroom were the peninsula vanity in its center and the large spa tub that took up an entire corner.  An existing shower that was enclosed in a 3’x3’ space added to a claustrophobic feeling.  To dramatically change the layout of this room, the vanity and the tub had to go.

Accomplishment

Removing the peninsula vanity and the spa tub dramatically opened up this room.  We kept the location of the existing shower, but increased its size and installed a glass enclosure.  This gave the space a transparency that complimented the room’s newly discovered openness.  We created a half wall for the shower to give it some privacy, and installed the shower controls in this wall.  In place of the spa tub we added a stylish free standing tub.  We replaced the existing brown carpet with lighter colored tile.  What had formerly been a single vanity against the wall became a double vanity with new cabinetry and a full tile backsplash.

Highlights

It was our good fortune that a skylight already existed in this room — but thanks to the changes we made to its layout and fixtures, its light was no longer swallowed up in a morass of dark wood, tile, and carpeting.  At last, the open dimensions of the space inside did justice to scene it overlooked outside.

 Click on photos to enlarge. 

A kitchen remodel by Strite Design in Boise, Idaho

Kitchen Remodel
Most folks would be forgiven for thinking that the ultimate in customization is to build from scratch. Granted, from both a design and construction perspective, a remodel always poses some constraints — for reasons of budget, if nothing else.  The sign of a great remodel project, however, is to make the “after” appear as though the “before” posed no limitations.  Here’s dramatic proof.

Vision

When the rooms you live in most are too confining, it’s time to think about annexing some interior real estate from the rooms you live in least.  Our client liked to entertain, but the kitchen was too cramped, the dining room was tucked awkwardly behind a partition wall, and the space occupied by the kitchen table obstructed the flow of traffic to the outside of the house. Our goal was to improve the livability of all these rooms and to update the look of the kitchen.

Challenge

Adding space to the kitchen meant taking it from the adjoining dining room — which meant taking out a wall.  With a full-fledged second story above the kitchen, this also meant relocating plumbing and duct work. While we preserved the basic layout of the room, we shifted its location to open up more space between it and the family room.  In the process, we removed one window and enlarged and moved a second and centered it over the new sink.

Accomplishment

Moving the wall back between the kitchen and the dining room gave us an additional five feet of kitchen area.  In the remaining space from the former dining room we created a spacious and far more useful walk-in pantry.  We complimented the added sense of openness in the kitchen by removing the drop down soffits from the ceiling and replacing the old florescent lighting with can lights.  In place of the former sit down bar we created a larger, two-tiered counter that was more appropriate for entertaining.  Rather than the more expensive option of replacing the hardwood flooring, we refinished and stained ti to go with the new cabinetry we installed.  We even had a stainless steel facade fabricated to replace the panel on the existing refrigerator.  Why replace a perfectly good appliance just for the sake of making it “fit in” with its new surroundings?

Highlights

The new kitchen was a stunning success, and redefined the look of the home.  We should mention, however, that one of the children in the family had severe allergies.  We’re pleased to say that because of our efforts in isolating the construction area, no one experienced any ill effects.  We also set up a temporary kitchen in the garage, complete with carpet, so the family could maintain some normalcy in their lives. When it comes to transforming a family’s living space, we believe in taking the trauma out of the drama.

Click photos to enlarge:

Open concept living next to kitchen by Strite Design in Boise, Idaho

Professional remodeling companies come in different shapes and sizes, from one guy in a truck to the full-service, design-remodel business like STRITE that has a staff of designers, project managers, and others who ensure that every detail of your project is completed to your standards, on budget, and on time. STRITE is the most ideal choice for people looking for the following remodel experience:

Value added design that not only enhances the esthetics of a home, but improves its livability and functionality.

A single point of contact in day-to-day management of the construction process, and accountability for its successful completion on-budget.

Cost savings through the experience to “expect the unexpected,” the skill to execute your vision, and the ability to pass volume savings along to you.

Living room remodeled by Strite Design in Boise, Idaho
Living Room Remodel

Some before and after photos leave you wondering if you’re really looking at the same space, or a parallel universe version.  One of the most gratifying aspects about what we do is making that effect much easier than it seems.  

Vision

This family room makeover was part of a larger remodel that included a new kitchen.  It’s funny how one renovation can lead to another…and another…

Challenge

Our client’s family room was what you might call “plain vanilla” — in more ways than just the color scheme.  As part of a more comprehensive remodel project, our goal was to achieve maximum bang for the buck in terms of dramatic effect.  We targeted the fireplace as our design focal point and took it from there.

Accomplishment

A new fireplace facade, replacing the carpet with hardwood flooring, new windows, designer lighting, and bold color took this room from drab to dramatic in short order.

Highlights

The before photos reveal that for whatever reason, the original fireplace was not centered in the wall where it was located.  Physically moving the fireplace wasn’t an option, short of demolition, so we merely played a visual trick with the mantle piece.  Nothing up our sleeves…presto!

 Click on photos to enlarge. 

 

Portfolio Items