Posts

New dark beams and flooring adds a nice contrast to the bright room in Boise Foothills home remodeled by Strite Design
Whole House Remodel

Every picture tells a story…and the pictures associated with this remodel tell quite a few — which should come as no surprise given the history of this home.  Our job was to bring those disparate stories together into one seamless tale of beauty, comfort, and grace.  Mission accomplished!

Vision

This home was moved to its present location in the Boise foothills in the 1960s, at which time an addition was built.  Some 20 years later a second level was added.  The ground floor living space was subsequently divided into several areas, out of which our vision was to open up and integrate an updated kitchen, dining room, and family room.  The dramatic transformation that followed was based on yet another collaboration with Gina Wagner of Seed Interiors.

Challenge

It’s not often that a floor is the starting point for all the elements in a remodel, but the structural reality of this project was that we were dealing with different floor systems from the home’s past.  An even more significant structural challenge that we faced was in removing the posts and walls of the main living area — no small feat when you consider that they were supporting the second level!

Accomplishment

We unified the floor system by starting at its highest point and leveling it using a laser, then laying down a roasted oak hardwood (the color that you see in the photos is natural, not a stain).  We removed the walls and posts of the former kitchen area and spanned it with a steel beam for structural support, then reframed the entire system to raise the ceiling height as much as possible.  By taking out a wall system we created a dining area separated from the kitchen by a large cabinet unit, with a pocket door added for additional separation if desired.  We converted a space that had formerly been a large closet accessible off the main hallway into a kitchen pantry.  For the adjoining family room we kept the fireplace in the same location, but installed a new unit and surround, then wrapped the ceiling beams so that we could stain them the same color as the mantle and flooring.  We also updated the lighting and redid the ceiling texture.

Highlights

To say that this remodel involved some focused effort is an understatement, but the before and after results speak for themselves.  After all, a picture is worth a thousand words.

Click photos to enlarge:

How STRITE returned an HVAC system to its comfort zone

The paradox of remodeling is finding limitless opportunity in constraint. It’s kind of a zen thing — and if you’ve been doing it for four decades, it definitely colors the way you look at so called obstacles. Just ask STRITE president and “field marshal” Bob Mundy — a man for whom challenges are but thinly disguised opportunities.

Take a recent Southeast Boise project, for example. To realize our clients’ vision of opening up their floor plan to bring their kitchen, dining, and family rooms into a more unified space (the better in which to entertain, now that their nest was empty), we had to first remove load bearing walls. While the most obvious challenge in doing this (one we face quite often) was in finding structural support alternatives, we also needed to reroute the hidden infrastructure of wires, pipes, and ducts.

For the most part, finding new paths for plumbing and electrical conduits is a fairly mundane, if not always expeditious, exercise — one in which matters of efficiency typically rule the day. In the case of this project, however, Bob saw an opportunity to improve on the home’s comfort as well as its esthetics. To appreciate the challenge in which that opportunity was embedded, there are some things you first need to know about the world of HVAC.

“Most two-story homes built in the ‘70s, as was the case with our clients’ house, have an HVAC design that does a poor job of balancing climate. In short, the upstairs is generally too hot in the summer and too cold in the winter. Trying to correct this with control units that are typically on the ground floor means making the downstairs, where people generally live during the day, uncomfortable…not to mention driving up utility costs. The answer, in most cases, is to add a secondary system for a dual zone approach — but that option just wasn’t in the budget with this project.”

The HVAC ductwork in our clients’ home — what we call a “3×10” ducting system — went up through stud walls that we were taking out. For Bob, rerouting the ducts was unavoidable, but he wanted to do it in a way that would address the system’s inefficiencies. Following a brainstorming session with our HVAC trades folk, he came up the breakthrough concept of relocating the system’s trunk line, which had previously been located in a downstairs crawl space, to the attic by going up through the floor system via a downstairs pantry and then through an upstairs bedroom closet (both of which we then closed off). From this new location upstairs the system branched off to condition the house through vents we added under the home to replace those in the walls we removed. Since the return air and thermostat wasn’t balancing the upper floor with the newly opened area below, we moved the thermostat to the top of the stairs.

“We ended up with a system that far exceeds our clients’ air conditioning needs,” Bob reports. “Their master suite upstairs is very cool and we got a balance throughout the house without replacing or adding another unit — just by revamping the ducting. We probably saved between $5,000 and $7,000 with that approach, which we’ve since used again in another similar situation. We could have taken the attitude that since the ideal solution wasn’t in the budget, we’d simply walk away from it. As it was, we found an alternative that worked out beautifully.”

As it turns out, there’s thinking outside the box…and then there’s thinking outside the crawlspace.

Hit on this link to learn more about the goals of this remodel and see more pictures.

Hit here to go to another article with more pictures and the detailed process behind the remodel of this home.

Hit on to see larger images

Living after remodel by Strite Design in Boise, Idaho
Whole House Remodel

Our clients came to their home for the view, and stayed for the architecture. But before they reached that point, there was a lot to get done — as you’ll learn in this whole-house remodel case study that was featured in this year’s NARI (National Association of the Remodeling Industry) Remodeled Homes Tour.

Vision

Our clients loved the Boise foothills for their beauty and recreational opportunities, and when a chance run high above their North End home led past a certain “for sale” sign, they knew a change of address was the way to take greater advantage of this jewel in Boise’s crown. Although they saw a lot to work with in the bones of their ‘70s era home, they knew with equal certainty that it would take a lot of design talent, engineering insight, and project management — not to mention plenty of good old-fashioned demolition — to pay off their home’s architectural potential.

Challenge

The architecture of our clients’ home certainly made it unique, and its view of the Boise Valley from amid a cluster of trees was gorgeous — but the home’s floor plan not only failed to take full advantage of its design and site, it also robbed its inhabitants of the daily inspiration they should otherwise have enjoyed. To open up new lines of sight, add more points of light, and take full advantage of the views from around the second floor living space, a lot of walls and other “obstructions” would have to be removed, as would an aging and dysfunctional deck system. In the process, our clients also wanted the aesthetic improvements of an updated look and amenities in their kitchen and master bathroom.

Accomplishment

STRITE’s initial focus in realizing out our clients’ vision was to remove anything on the second floor, including the existing kitchen and fireplace, that would obstruct or diminish the views from the south side of their home, and in so doing make possible the corresponding light those views could bring to a more open floor plan.  Accomplishing this goal involved not only the demolition of walls, but also the replacement of an existing wall bearing point with a less intrusive steel beam that, when polished, picked up the metal highlights of the new kitchen fixtures.  By reclaiming an area of wasted space adjoining the kitchen, STRITE was able to convert it into a large, walk-in pantry with enough storage to eliminate the need for kitchen cupboards — thus adding to the clean lines and open feeling that our clients valued, in contrast to the cramped feeling of the original kitchen layout.

To further improve the views from the reconfigured living room, dining room, and kitchen, we added and enhanced window spaces. Although our clients’ original intention, thanks to input from the interior designer who STRITE brought on to the project team, was to relocate the existing fireplace, the fact that they seldom used it made its complete removal a more logical design decision.  By reclaiming the wasted space represented by the fire pit, as well as removing an alcove on one side of the fireplace, we were able to add another 200 square feet to the living room, as well as effectively making a previously “hidden” door to an outside walkway work as another view window.  To carry over the emerging look in other areas of the home, we replaced original carpet with lightly stained wood floors, and updated both the master bedroom (adding another point of light as one approached it from the hall) and the master bath (creating its own space distinct from the bedroom floorplan). On the outside of the house, our clients wanted to replace an aging and unsightly deck with a more aesthetically pleasing and functional option, as well as create a family-friendly patio in a backyard that they had described as “an un-level patch of cheatgrass.” To accomplish these latter renovations, we shared concepts and schedules with chosen local professionals whose expertise in their trades exceeded and complimented our own.

Highlights

Our clients had lived in their home for 11 years before executing their ambitious remodel plan — but they had been working on that plan for most of this time, and they had a very clear idea of what they wanted as an end result. They hired STRITE to help them get there, and we in turn enlisted the services of an accomplished interior designer to coordinate architecture and decor. Along the way we replaced dated wooden bannisters with custom-designed metal railings, reconfigured the entryway to open up a better line of site, updated the children’s bedrooms, and added unique touches like a single, wall-sized tempered glass backsplash (our clients’ inspiration) that reflected the trees through the windows in the main living area. It was a complicated project that lasted five months (the latter part during which our clients lived in the ground floor of their home), and at times taxed our scheduling abilities — but the end result was what our clients’ have described as a home that “looks and functions even better than we thought it would.” Those 10 words are what we are in business to hear.

Hit on any of the following images to see larger versions in a gallery.

Click here to learn more about this project.