Posts

Living room remodeled by Strite Design in Boise, Idaho
Living Room Remodel

Some before and after photos leave you wondering if you’re really looking at the same space, or a parallel universe version.  One of the most gratifying aspects about what we do is making that effect much easier than it seems.  

Vision

This family room makeover was part of a larger remodel that included a new kitchen.  It’s funny how one renovation can lead to another…and another…

Challenge

Our client’s family room was what you might call “plain vanilla” — in more ways than just the color scheme.  As part of a more comprehensive remodel project, our goal was to achieve maximum bang for the buck in terms of dramatic effect.  We targeted the fireplace as our design focal point and took it from there.

Accomplishment

A new fireplace facade, replacing the carpet with hardwood flooring, new windows, designer lighting, and bold color took this room from drab to dramatic in short order.

Highlights

The before photos reveal that for whatever reason, the original fireplace was not centered in the wall where it was located.  Physically moving the fireplace wasn’t an option, short of demolition, so we merely played a visual trick with the mantle piece.  Nothing up our sleeves…presto!

 Click on photos to enlarge. 

 

Completed Above the Garage Addition by Strite Design in Boise, Idaho
Addition

When a family increases by one child more than the number of bedrooms, it’s time to consider a larger home — but that doesn’t mean buying a new one.  Think of this situation as an opportunity to customize, as well as add on.

Vision

Our client’s family had increased by a child, and with only two kids’ rooms in their current floor plan, they needed to add a new bedroom to accommodate number three.  Having recently spent some time overseas, however, they wanted a design that would reflect a new esthetic sensibility as well as provide more space.

Challenge

The original floor plan design for the new addition had been created by an architect whom our clients had hired.  As the folks who were responsible for building it, however, we found some aspects of the design to be a bit awkward.  The first thing we did in redesigning the space was to create a larger family area as part of the new bedroom addition.

Accomplishment

We ripped out the two original kids’ rooms and used the space over the home’s garage to frame three bedrooms and a family room.  This was a more technically demanding project than it might seem on its surface, since we had to accommodate existing duct work in the construction.  In designing the layout of the new rooms, we made sure that each of them had windows on two sides — something we are big believers in doing.

Highlights

Along with the windows in each child’s bedroom, we added a skylight to the new family room space to bring in more natural light.  The result of the project was a balancing of personal and communal space that appealed to the newfound sense of esthetics that our clients had acquired while living overseas, and gave new meaning to the expression, “one big happy family.”  Great design, when applied to where we live, has a way of bringing joy to our lives.

Click on the photo to enlarge: