Posts

Bathroom remodel by Strite Design in Boise, Idaho
Bathrooms Remodeled

Even after 30 years, our clients loved their home in the foothills above Warm Springs Avenue in Boise.  The floor plan gave it an intimacy that one of them described as like “living in a treehouse.”  Eventually, however, one aspect of any home that can become not only outdated but dysfunctional are its bathrooms.  It was time to rekindle the magic with a master bath and guest bath makeover.

Vision

Our clients had never really cared for the bathrooms in their home from the day they moved in, and as the years went by, both the master and guest bathrooms became increasingly outdated.  The original plan was to update the master bathroom, but on closer inspection of the tile in the guest bath/powder room, we discovered that the wall behind it was rotting out.  Fortunately, our clients had had thirty years of thinking about how they would ideally like both rooms to look that they could share with us.

Challenge

The master bathroom was cramped and dark, a feeling that both he original wallpaper (which was beginning to peel away) and the dark brown tile in the shower and tub areas contributed to.  While we wanted to give the room a more spacious and lighter feeling, keeping the costs of the remodel to a minimum dictated that we stay with the same layout — which was fortunately a good one.  In the case of the guest bath/powder room, our client wanted the update to reflect a feeling of water through softer colors and more light.  A Google search using the words “zen bathrooms” yielded plenty of inspiration when it came time to choose tile, cabinetry, and finishes.

Accomplishment

To open up the master bath space, we removed full height walls, including the shower wall, and put in a new window.  The vanity and toilet stayed in the same location, but we shifted the shower just enough to install a custom pan, while keeping the new tub in same location. New cabinets, sinks, floors, and fixtures not only gave the room a more contemporary look, but contributed to the overall feeling of light and space.  For the guest bathroom, our project manager painstakingly ferreted out the elements that fit with our client’s design vision, including exactly the tile to achieve the “water effect” she was looking for.

Highlights

Among the happy surprises with the guest bathroom remodel was our discovery of an affordable frameless glass shower enclosure and a frameless mirror that created what our client described as a “floating” effect.  How zen is that?

 Click on photos to enlarge.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bathroom Remodel

Not every remodel project has to be a full-scale makeover.  Sometimes the goal is simply to change the esthetics of a space to reflect a different set of circumstances in one’s life — like the departure of children for college and the big world beyond.

Vision

When our client’s children were still living at home, they shared a hall bathroom.  Needless to say, with two growing kids, the emphasis was on functionality.  When the children went away to college, however, the role of the bathroom shifted to accommodating guests — and our client wanted the esthetics of that room to reflect a more contemporary and welcoming design.

Challenge

Because our client’s home was slab on grade, we faced some constraints in the placement of fixtures if we wanted to make this remodel as economical as possible — and since our client’s goal was to “freshen” the look of the room rather than a perform a complete makeover, we stayed within those constraints and focused on the greatest impact for the lowest cost.

Accomplishment

While keeping the plumbing in the same location, the team that provide residential plumbing services santa rosa ca made the floating toilet less obtrusive in a small bathroom by installing the tank in a wall cavity.  We put in a new shower, replaced the old vanity with a larger and more contemporary one, and added new tile and fixtures.  To compliment these upgrades, we went with a new color scheme that better suited a more “mature” audience than a couple of growing kids!

Highlights

Anyone who has ever watched their children grow up and leave the nest knows what a bittersweet experience that can be…but one upside can be refashioning your living space to reflect a newly rediscovered sense of freedom.  Because we were able to accomplish this for our client so economically, we have since been asked to convert the children’s bedrooms into a single living space — proving once again that the highest compliment one can earn in our business is a repeat customer.

As footnote, we should add that this particular remodel project earned our firm a first place award in NARI’s photo competition.  We’re very proud of that!

Click on photos to enlarge. 

The Treehouse

Lynn and Greg loved their home in the foothills above Warm Springs. “Everything about this house is just us…it’s very eclectic,” says Greg.   But there were aspects of their home that didn’t quite sustain the magic — most notably, the bathrooms

A powder bath renovation by Strite Design in Boise, Idaho

Bathroom Remodel

There are some things that can be readily changed, and some that can’t.  Take, for example, a powder room located directly off the living room of a home. 

The easiest solution to making something so private a bit less public would typically be to create a new point of access…but as this blog relates, we had to come up with a more imaginative solution.
Life is just that way sometimes.

Vision

Our client was never all that comfortable with the fact that their powder room opened directly onto their living room.  One can only imagine the potential for surprise.  Besides addressing this issue, they had also seen a cabinet in a magazine that they wanted to integrate in a more customized decor — one that would, you might say, minimize the “bathroom effect.”

Challenge

Due to neighboring rooms and a curved wall, we could not relocate the bathroom door without major changes that would have drastically affected the budget for this remodel project.  Instead, we designed a room that would serve as an accent rather than as an anomaly.  The centerpiece would be a custom-built cabinet based on a design that our client had seen in a magazine.

Accomplishment

Along with our custom cabinet, which we designed to fit into the existing powder room space, we took the overall look of the room from “dated” to “contemporary.”  We designed feature lighting to focus specifically on the sink and vase, above which we mounted a free floating cabinet that was built based on our client’s specifications.  We added wall mounted faucets, slate tile, a new toilet, and a new color scheme.

Highlights

The moral of this remodel is, “If you can’t remove an eyesore, make it a point of appeal.”    In the case of this project, we accomplished our objective by emphasizing some high quality finish materials and a use of lighting that created a sculptural effect.  Besides what we added, the photos in this case study also reveal what we took out: an intercom system and a magazine rack.  Perhaps the original intent was to give the occupant a way of requesting new reading selections while “engaged” — but who really wants a live broadcast from the john, let alone share ones reading proclivities with the general public?

Click on photos to enlarge. To view more photos please click continue reading at the bottom:

To learn about the master bathroom in this home, hit this link.

Thanks for stopping by!