Posts

Bathroom after remodel by Strite Design in Meridian, Idaho

Bathroom Remodel

If every time you walk into a room only to find that it irks you, it’s probably time to consider a remodel.  This doesn’t mean that you have to start tearing walls down, however.  It might be enough to simply move a window to completely transform the layout of a space…as was the case in this bathroom remodel.  

Vision

Our client never liked his main floor bathroom.  Small wonder, considering the “funky” layout of the bathtub and shower.  In addition to eliminating the awkwardness of their arrangement, our client wanted a less angular design to the room, and a corresponding sense of greater spaciousness.

Challenge

With a modest budget, we couldn’t do anything too radical to the structure of this bathroom.   The simplest thing to have done would have been to remove the tub, but since this was the only bathroom on this level of his home, our client wanted to retain it.  Our solution was to combine the tub and the shower, while increasing the size of the shower space and updating the overall look of the room.

Accomplishment

We relocated the existing bathtub and integrated it with the shower.  To create the necessary space for this single unit, we moved the bathroom window and framed part of the wall.  Our client also wanted vertical storage space, which we made room for by slightly shifting the location of the vanity.

Highlights

Having achieved the functional goals of this remodel, we made esthetic enhancements with a new vanity (we were able to use a remnant counter top to save money) and cabinet.  We replaced the carpeting with floor tile that matched the tub/shower, and added an accent light.  We should note that part of the joy of any remodel, aside from its functional imperatives, is the opportunity to sit down with our clients and go through the interior design options that take the look of a room from “cookie cutter” to customized.

The completed space – the bath did have natural light, but one window was shifted over to allow for a new layout.  The room already featured two skylights which remained.

The former elbow bumper shower, we have all experienced them…the vanity shifted over slightly to allow for a full upright linen cabinet.

During the design phase – samples provided by the interior designer showing the shower deco and splash, the shower field tile, the counter top, wall and trim colors, and the cabinet finish.

Click on images to enlarge

Home Office Addition

When you think of an office addition over a garage, you would most likely think of a fairly mundane space, with an accent on utility rather than style.  Which is precisely why we present this case study.  We love to confound expectations…as well as exceed them.

Vision

When our clients wanted to add a professional looking office to their home, we decided to take advantage of what might not have seemed like an obvious asset: a deep garage.  The depth of the garage bays, however, allowed for an ideal traffic pattern, the space needed to install stairs directly off the main level kitchen.

Challenge

Since we weren’t starting out with a second story in this addition remodel, new stairs were required.  Fortunately, the garage bays were deeper than typical, which allowed space to place a stairwell without major interior remodeling.  That sure helps the budget.

Accomplishment

Our client wanted to surround the office space with natural light, but also provide a sound barrier from the stairwell which is open to the kitchen below. The solution was a sheet of tempered glass, which blocked sound without obstructing the light and views of the mountains through two corner windows.  The completed office, while convenient to the rest of the home, was spacious enough to provide for an additional bathroom as well.

Highlights

In going vertical with an addition, we are always conscious of how our design effects an existing roofline.  In the case of this project, our approach was to keep the gable over the garage to break up the two story plane — an architectural element that actually enhanced the roof line of the home thanks to our addition, this design ended up looking perfect.  Our clients were so delighted that they asked us to handle another remodel project for them.  We also received a very nice letter.  In our business, you can’t afford to rest on your laurels — but you can feature them.

Click on photos to enlarge. 

 

A kitchen remodel by Strite Design in Boise, Idaho

Kitchen Remodel

Why is it that kitchens are so often hidden away from the rest of the life of the family?  When you think of how central they are to nurturing us, it seems perversely ironic that they should be banished the way they so often are.  This kitchen just wasn’t going to take it anymore.  Here is its coming out story.

Vision

To look at the size and isolation of this kitchen, it seemed as though it sould have been in an apartment rather than a family home.  Our clients wanted to expand it out…but to do so meant that a wall was going to have to come down — literally as well as figuratively!

Challenge

The structural element separating the kitchen from the dining and family rooms was a partitioning wall that was fortunately not load bearing.  It did, however, house the refrigerator and some cabinets, so relocating these would be key to our remodel efforts.  We also had to move some electrical and plumbing vents, but we kept the main part of the kitchen in its same location.

Accomplishment

In place of the former wall, we built an island that housed a new stovetop and oven, and moved the refrigerator to a location convenient to the cooking area.  We attached a half bar to this workspace and planed out the ceiling to flow seamlessly into the family and dining rooms.  To create space for storage to replace what was lost with the wall we removed, we took out a window and added new counter space and cabinets.  Upgraded countertops, new lighting, and a bold color scheme completed the package with style.

Highlight

The before and after pictures in this case study are a powerful testimony to what it means to take a space from ordinary to extraordinary.  It takes vision to think “outside the boxy” and let a kitchen live into its mission as a focus of family life.  You’ll notice in the “after” picture of the adjoining family room that the remodel spilled over to the fireplace as well.  We like to think that good design is contagious.

Click on photos to enlarge:

Living room remodeled by Strite Design in Boise, Idaho

Living Room Remodel

Some before and after photos leave you wondering if you’re really looking at the same space, or a parallel universe version.  One of the most gratifying aspects about what we do is making that effect much easier than it seems.  

Vision

This family room makeover was part of a larger remodel that included a new kitchen.  It’s funny how one renovation can lead to another…and another…

Challenge

Our client’s family room was what you might call “plain vanilla” — in more ways than just the color scheme.  As part of a more comprehensive remodel project, our goal was to achieve maximum bang for the buck in terms of dramatic effect.  We targeted the fireplace as our design focal point and took it from there.

Accomplishment

A new fireplace facade, replacing the carpet with hardwood flooring, new windows, designer lighting, and bold color took this room from drab to dramatic in short order.

Highlights

The before photos reveal that for whatever reason, the original fireplace was not centered in the wall where it was located.  Physically moving the fireplace wasn’t an option, short of demolition, so we merely played a visual trick with the mantle piece.  Nothing up our sleeves…presto!

 Click on photos to enlarge. 

 

A pergola addition by Strite Design + Remodel in Boise, Idaho

Trellis Addition

Our client was an avid gardener, but was not able to spend extended periods of time in the sun due to health problems.  We wanted to ameliorate this situation with a trellis structure that would add beauty to the home’s facade, as well as needed shade.

Vision

Trellis structures are something you often seen in the backyards and patios of homes, but since our client wanted to garden in a front yard with a southwest exposure, we wanted to not only provide protection from the sun, but also enhance the appearance of the home — striking a balance between the functional and the esthetic.

Challenge

Since the shade trellis was to be a structural addition to the front setback of the home, the first challenge we faced was obtaining a variance — which meant the completion of an extensive Building Department and neighborhood review.  This was a long process, but we were finally able to get approval and move ahead with construction just before summer.  To be sure the structure would provide adequate protection from the sun, we did extensive 3D modeling that allowed us to study the shading as the day progressed.

Accomplishment

In addition to constructing the shade trellis according to our 3D models, we raised up the entry to the home and re-poured the sidewalk.  As the “before” and “after” photos in this case study demonstrate, the completed structure matched our 3D rendering perfectly — both in form and function.

Highlights

The structure was stained prior to installation – a one coat process with our favorite dark exterior stain. Structures like this appear to be relatively easy, but they do require an enormous amount of upfront effort during the design phase to work out all the details.  An ounce of prevention is worth a pound of cure…if not a tube of sunscreen.

Completed Garage addition by Strite Design in Boise, Idaho

Garage Addition

Our client’s passion for working on cars was more than a serious avocation…it was also a source of income.  We gave him a garage addition that satisfied both of these manly impulses.

Vision

Our client had an existing free standing garage, but it could only accommodate two cars.  He wanted to expand that capacity…and have a nicer facility to work in as well.

Challenge

Rather than replace the original garage structure, our client decided to add onto it, which we did while incorporating one of the existing structure’s bay doors from as the connecting point.  Our goal was nothing short of building a commercial quality automotive shop space.

Accomplishment

The new garage addition accommodated six cars and included lots of windows and three skylights, along with plenty of florescent lighting to create a well lit work area.  The structure was constructed on concrete slab, and we added a nice walkway to connect the original and new structures.

Highlights

Although designed primarily for utility, the garage addition also featured an enviable “man cave,” thinly disguised as an office.  It’s good to be king.

Click on photos to enlarge. 

Bright new kitchen after remodel by Strite Design in Boise, Idaho

Kitchen Remodel

No other room in our homes combines functionality and esthetics in quite the same way as the kitchen. When both these elements need improving, it’s high time for a remodel. No one wants to fix pipes once a new kitchen is installed.

Vision

Our clients loved the setting and overall layout of their recently purchased home in south Boise, but their passion waned a bit when it came to the kitchen. Not only did it feel isolated from the rest of the home, but that sense of constraint carried over into the available storage space. STRITE solved both issues with a new design, while also updating the kitchen’s overall look.

Challenge

While our clients’ kitchen was workable, they were used to having more available storage in their former home. Not only was the storage in their new kitchen limited, but part of that space was composed of over-the-counter cabinetry that created a visual barrier to the adjacent dining nook, and made the kitchen feel cut off from the rest of the home.

Accomplishment

We replaced the kitchen counter with an island that combined both seating and prep space, while allowing for traffic flow on either side of the kitchen to the dining nook and family room. Removing the overhead cabinetry further opened a line of sight between the kitchen and dining nook, while creating an opening over the cooking station further extended the line of sight all the way into the formal dining room and living room. We added matching granite counters to the left of the sink all the way along the wall, and installed cabinetry above and below for the added storage our clients were looking for. New cabinets, appliances, and laminate flooring combined with the new granite counters and matching backsplash to update the look of the kitchen as well as improve its functionality.

Highlights

One of the keys to STRITE’s success as a remodeler is the quality of the trades people we work with on our projects. In the case of this remodel, one of those skilled trades folk turned out to be our client. Recently retired as a carpenter, he elected to install the laminate flooring himself. Our cabinet maker crafted the matching baseboard, and the results were not only beautiful, but also saved our clients some money on their project. Part of a good do-it-yourself effort is knowing the limits of your skills and making sure that they compliment the competencies of your remodel partner. In this case, the fit was as perfect as the finished product — as the “after” picture below will attest.

Hit here to go to another article about this home. 

Click on photos to enlarge. 

A master bathroom remodel by Strite Design in Boise, Idaho

Bathroom Remodel

This master bathroom suffered from some bad feng shui.  Fortunately, we’ve learned from years of experience that small changes can yield big results…if you know how to make them count. It’s a zen thing.

Vision

It was bad enough that this bathroom was cramped and dark.  To make matters worse, it had doors that did more to obstruct than reveal.  Our client wanted us to find a way to change all that, without demolishing the room and starting over.

Challenge

The “flow” of this room was badly hampered by a mirrored closet bifold door that consumed floor space — resulting in a very cramped vanity area.  Adding to this obstruction was the swing door into the toilet/shower room that swung the wrong way, forcing one to walk around the door to reach the toilet area.

Accomplishment

To open things up and improve the flow of activity in this room, we removed the wall separating the toilet/shower area.  In its place we added a half wall that separated the toilet from the vanity.  In the space opened up by this modification, we added a window above the toilet, which provided natural light to the formerly dark bathroom.  We removed the closet door and replaced it with a pocket door, which is often the best solution for a cramped space.

Highlights

To enhance the esthetics of the functional changes we made, we replaced the cultured marble vanity with a granite top, added a tile backsplash, and updated the fixtures.  In lieu of the expense of new cabinetry, we sanded and refinished the existing front cabinets and added hardware.  We also fully tiled and reframed the shower and refinished the hardwood floor.  Looking at the before and after pictures, it’s hard to believe that this is the same room — which just goes to show that little feng shui goes a long way.

Click on photos to enlarge

A bathroom remodel by Strite Design + Remodel in Boise, Idaho

Bathroom Remodel

At Strite Design & Remodel, we believe that a hallmark of good design is finding simple solutions that yield big enhancements — both in the functionality of a living space as well as its esthetics.  This bathroom remodel is a prime example of that philosophy.

Vision

With this bathroom remodel, our client was looking for greater ease of access to their toilet.  The original design was more than just awkward — it involved having to go through a doorway that led from their shower.  Finding a solution to this little design flaw also provided the perfect opportunity to give the master bathroom an updated look.

Challenge

While the goal of this remodel seems straightforward, making everything come together was a complex design challenge.  We needed to create a new doorway to the toilet so that it would be accessible from the main bathroom area, rather than from the shower.  In blocking off the old shower-to-toilet entrance, we were able to address another design flaw: the necessity of stepping up onto a platform to get into the shower itself.  This created an added inconvenience of having to walk through a puddle to get to the toilet if the shower had just been used.

Accomplishment

By creating a doorway to the toilet, we not only made it more accessible, but gave it a new sightline that looked into the larger room rather than directly into a shower wall.  Although we kept the original glass block wall for the shower, we reduced the number of angles in the room by making the wall a curved surface.  Rather than having to step up into the shower, now that access to the toilet was not an issue, we sloped the entry into it — which had the added benefit of creating a drying off area that wouldn’t leave a puddle on the bathroom floor.

Highlights

Along with solving the practical issues that the original bathroom design presented, we updated the tile, color scheme, and fixtures to give the room a more contemporary look.  Borrowing a sightline from an adjacent space — a technique we use in a lot of design situations — created a visual appeal that went beyond the surface alterations.  If form follows function, both should serve to enhance the experience of a place.

Click on photos to enlarge.