Posts

Bathroom Remodel

We like to think of our business as more than just a craft.  It’s the art of the possible.  The very best remodeling jobs are the ones that deftly combine solid design and quality craftsmanship to address a need…and then go beyond the utilitarian to the imaginative.  This case study is a good example.

Vision

This bathroom remodel was part of a larger project, and one that presented us with a client’s desire for not only a more pleasing environment, but for something they before had: a laundry room.

Challenge

To easiest way to “add” a room is to expand the square footage of a home — but that wasn’t in the budget for this bathroom remodel.  What we did instead was to “borrow” the space we needed to create a laundry room from a less critical area: a hallway that led to the garage.  Fortunately, we were also working with an oversized bathroom layout that had not been well thought out as originally constructed.

Accomplishment

We achieved our twin objectives of an improved bathroom layout and the addition of a laundry room by bumping the bathroom wall out into the garage area, then moving the wall between the bathroom and the hallway to create the laundry room space.  In the bathroom itself we removed a spa tub (typically used as a clothes drying area), and added a frameless shower where the tub had been, while keeping the existing plumbing from the original shower in place.  For privacy, we patched over the window that had formerly looked on the tub and added a smaller one above the new shower area to let in natural light.  By increasing the size of the shower, we were able to add a second shower head on a slider bar, so it could now be used to wash the dog.  We also redid the toilet room.

Highlights

More than just creating a new utility space and a more attractive and practical layout for the bathroom, this project made a difference to the rest of the home as well.  The washer and dryer had previously been in the hallway leading to the garage — a hallway that was also open to the kitchen.  Whenever they were in operation, the noise from the washer and dryer resonated throughout the house.  As a result of the remodel, this noise could now be contained in a separate enclosure, without having to sacrifice anything more than wasted space.

Click on photos to enlarge. 

A bathroom remodel by Strite Design + Remodel in Boise, Idaho
Bathroom Remodel

At Strite Design & Remodel, we believe that a hallmark of good design is finding simple solutions that yield big enhancements — both in the functionality of a living space as well as its esthetics.  This bathroom remodel is a prime example of that philosophy.

Vision

With this bathroom remodel, our client was looking for greater ease of access to their toilet.  The original design was more than just awkward — it involved having to go through a doorway that led from their shower.  Finding a solution to this little design flaw also provided the perfect opportunity to give the master bathroom an updated look.

Challenge

While the goal of this remodel seems straightforward, making everything come together was a complex design challenge.  We needed to create a new doorway to the toilet so that it would be accessible from the main bathroom area, rather than from the shower.  In blocking off the old shower-to-toilet entrance, we were able to address another design flaw: the necessity of stepping up onto a platform to get into the shower itself.  This created an added inconvenience of having to walk through a puddle to get to the toilet if the shower had just been used.

Accomplishment

By creating a doorway to the toilet, we not only made it more accessible, but gave it a new sightline that looked into the larger room rather than directly into a shower wall.  Although we kept the original glass block wall for the shower, we reduced the number of angles in the room by making the wall a curved surface.  Rather than having to step up into the shower, now that access to the toilet was not an issue, we sloped the entry into it — which had the added benefit of creating a drying off area that wouldn’t leave a puddle on the bathroom floor.

Highlights

Along with solving the practical issues that the original bathroom design presented, we updated the tile, color scheme, and fixtures to give the room a more contemporary look.  Borrowing a sightline from an adjacent space — a technique we use in a lot of design situations — created a visual appeal that went beyond the surface alterations.  If form follows function, both should serve to enhance the experience of a place.

Click on photos to enlarge.