Posts

Completed addition by Strite Design in Boise, Idaho
Bathroom Remodel

The most usual challenge with remodeling old homes is dealing with infrastructural wear and tear.  Sometimes, however, an equal challenge can be found in dealing with previous remodel efforts.  In the case of one North End home, we were faced with both!  

Vision

This North End home had a long history, beginning with an original farm house structure that underwent several additions between the 1950s and 1980s.  While these additions provided much needed living space, they resulted in an incoherent floor plan that left no central gathering space for the family.  Our client’s vision was to turn this house back into a home.

Challenge

The first thing to do is to clear all the property as it has a big space for the extension that is full with trees, dirt and garbage, we will be looking to clear the land and leave it ready for building purposes. The net effect of several additions over the decades was to move the “public” area of the home farther to the rear of the site, which included the home’s primary entrance.  As you can imagine, this caused many first time visitors to try and enter the home through an unused porch entrance.  Our goal was to keep the home basically intact, but make the structural changes (including the removal of the home’s middle structure) necessary to create a dining space, rebuild the area for a living room, and create a well defined entry to the home.

Accomplishment

If a picture is worth a thousand words, the photos below could constitute a novel the size of War and Peace.  As it is, the narrative they portray is the real story behind this project.  The short version of that story is that as we began our work, we discovered  that the original foundation was disintegrating.  As a result, one wall dipped by almost an inch and a half.  Although it hadn’t been a part of the original plan, we proposed removing the old foundation as the first step to building a full second story to replace the former master bedroom/bathroom space.  We’re happy to say that we shaved the budget to make this an affordable, albeit unexpected, alteration to our scope of work.

Highlights

It never fails to amaze us just how much a remodel can change peoples’ lives.  With the previously fractured plan for this home, the family room was located at the opposite end of the home from the kitchen.  With the remodel completed, the public spaces of the home flowed into one another with a clear line of sight between the living room, dining room, and kitchen.  This was a fun project to design, and to this day we get rave reviews from the owners whenever we bump into them.  Word travels fast in a small city, so in our line of work, you’d better deliver!

Click on photos to enlarge. 

The following tells more about what is going on in various images:

After. Before -The former house had many design issues, primarily due to several additions over the past few decades, which moved the ‘public’ area of the home to the rear of the site – along with the primary entrance. The former entry porch was no longer used – confusing many first time visitors to the home (the real entry is behind that bush on the left). The next 3 pictures will give a brief history of the home.

Home history (1 of 3): The home prior to a remodel by the previous owners in the early 80’s. What you see here is the original structure, and behind are two additions completed sometime in the 1930’s – 1950’s. Confusing? The new remodel will be the fourth major remodel to the home. Home history (2 of 3): The rear of the home showing to the right addition #1, what appears to be possibly a former Family Room addition. In the center, addition #2, a later remodel adding a bathroom and possibly a Kitchen. In the foreground, the 80’s addition foundation is recently poured. Note the location of the small window as a point of reference for the next photo. This little bump out is incorporated in the 80’s addition, visible in the next photo. Home history (3 of 3): The Master Suite and Kitchen addition (the 80’s addition) by the previous owners. The small window now in the covered entry. A nice addition featuring a full richly detailed Master Suite on the upper level, and a spacious naturally lit Kitchen and Laundry Room on the lower level. This was not an addition completed by Strite design + remodel.

Before – Here is a picture before our start. This portion of the home, for the most part, remained intact. We did include this former covered area into the home to provide a space for Dining. Note the bathroom window, still there, but not for long. During – The first bite.

An 800 lb steel beam to span across the kitchen, being lifted in place. We use steel to allow a continuous flat ceiling in the Kitchen and new Dining space. Note the plywood under the white wall at the right of the picture, this is protecting a cabinet that was saved. More on that later. Dining space framed in featuring direct access to Patio. The entry is now well defined from the entry to the property, and more importantly connects directly to the public area of the home.

After – Installing the paint grade trim work, very detailed and labor intensive – resulting in a dramatic impact. All the wood work mimics the existing home’s details. Note how the hardwood floor is protected during the last stages of the remodel. Before –  Lets take a look at the fractured layout of the former home. The Family Room was located at the opposite end of the home from the Kitchen. To reach the Kitchen from here, there were 3 spaces to walk through. Before – Continuing to the Kitchen, the Dining space with stairs to the Master Suite. The Hall ahead steps down and you must step up again to enter the Powder room on the left. This is the room with the small window mentioned earlier. Watch the red wall… During – Removing the bath, a difficult task due to the old and the new completely encasing it. Backhoe + chain = power.

During – Same view, door removed off of stairwell. Note the stairs were reconfigured to ‘land’ in traffic flow, not in the middle of the room. The space to the left of the stairs contains the Pantry (accessible from the other side) and the Mechanical room. The new hardwood flooring is being installed at the time of this picture, the flooring ties into the existing Kitchen floor. Note the flat ceiling in the Kitchen – evidence of the steel beam doing it’s job. During – The white door was installed to block access to the Master Suite, which remained intact. A temporary insulated wall was installed in the Kitchen to keep the Kitchen warm, and to provide security. The new Family Room wall on the left is newly framed. Note the former mechanical space at the right, this was slightly relocated to accommodate a new walk-in Pantry.

After – Looking into the new Family Room from the existing Kitchen. Note cabinets to the left, with art wall above. The new Patio is accessible through the door at the right. The owners enjoy many of their meals outside, direct access from the Kitchen ideal. Before – One last look at the before, this time from the Kitchen looking down the hall into the former Dining space. Note the step in the hallway. The cabinets in the Hall were saved, and feature lighting will be installed to light the wall above them, as this space is now part of the new Dining area. During – Same view, note cabinets are protected by OSB at the left side of the picture.

Bathroom after remodel by Strite Design in Meridian, Idaho

Bathroom Remodel

If every time you walk into a room only to find that it irks you, it’s probably time to consider a remodel.  This doesn’t mean that you have to start tearing walls down, however.  It might be enough to simply move a window to completely transform the layout of a space…as was the case in this bathroom remodel.  

Vision

Our client never liked his main floor bathroom.  Small wonder, considering the “funky” layout of the bathtub and shower.  In addition to eliminating the awkwardness of their arrangement, our client wanted a less angular design to the room, and a corresponding sense of greater spaciousness.

Challenge

With a modest budget, we couldn’t do anything too radical to the structure of this bathroom.   The simplest thing to have done would have been to remove the tub, but since this was the only bathroom on this level of his home, our client wanted to retain it.  Our solution was to combine the tub and the shower, while increasing the size of the shower space and updating the overall look of the room.

Accomplishment

We relocated the existing bathtub and integrated it with the shower.  To create the necessary space for this single unit, we moved the bathroom window and framed part of the wall.  Our client also wanted vertical storage space, which we made room for by slightly shifting the location of the vanity.

Highlights

Having achieved the functional goals of this remodel, we made esthetic enhancements with a new vanity (we were able to use a remnant counter top to save money) and cabinet.  We replaced the carpeting with floor tile that matched the tub/shower, and added an accent light.  We should note that part of the joy of any remodel, aside from its functional imperatives, is the opportunity to sit down with our clients and go through the interior design options that take the look of a room from “cookie cutter” to customized.

The completed space – the bath did have natural light, but one window was shifted over to allow for a new layout.  The room already featured two skylights which remained.

The former elbow bumper shower, we have all experienced them…the vanity shifted over slightly to allow for a full upright linen cabinet.

During the design phase – samples provided by the interior designer showing the shower deco and splash, the shower field tile, the counter top, wall and trim colors, and the cabinet finish.

Click on images to enlarge

A bathroom remodel by Strite Design + Remodel in Boise, Idaho
Bathroom Remodel

At Strite Design & Remodel, we believe that a hallmark of good design is finding simple solutions that yield big enhancements — both in the functionality of a living space as well as its esthetics.  This bathroom remodel is a prime example of that philosophy.

Vision

With this bathroom remodel, our client was looking for greater ease of access to their toilet.  The original design was more than just awkward — it involved having to go through a doorway that led from their shower.  Finding a solution to this little design flaw also provided the perfect opportunity to give the master bathroom an updated look.

Challenge

While the goal of this remodel seems straightforward, making everything come together was a complex design challenge.  We needed to create a new doorway to the toilet so that it would be accessible from the main bathroom area, rather than from the shower.  In blocking off the old shower-to-toilet entrance, we were able to address another design flaw: the necessity of stepping up onto a platform to get into the shower itself.  This created an added inconvenience of having to walk through a puddle to get to the toilet if the shower had just been used.

Accomplishment

By creating a doorway to the toilet, we not only made it more accessible, but gave it a new sightline that looked into the larger room rather than directly into a shower wall.  Although we kept the original glass block wall for the shower, we reduced the number of angles in the room by making the wall a curved surface.  Rather than having to step up into the shower, now that access to the toilet was not an issue, we sloped the entry into it — which had the added benefit of creating a drying off area that wouldn’t leave a puddle on the bathroom floor.

Highlights

Along with solving the practical issues that the original bathroom design presented, we updated the tile, color scheme, and fixtures to give the room a more contemporary look.  Borrowing a sightline from an adjacent space — a technique we use in a lot of design situations — created a visual appeal that went beyond the surface alterations.  If form follows function, both should serve to enhance the experience of a place.

Click on photos to enlarge.